Arkkitehti Kirsi Lehtonen tuntee townhouse-suunnittelun salat. Taustalla Pirkkalan townhousetaloja, joista keltainen on Kirsin suunnittelema.

 
 

Townhouse on urbaania omakotiasumista parhaimmillaan

Modernia kaupunkiasumista

Keskieurooppalaisista kaupungeista tutut townhouse­talot sopivat hyvin suomalaiseenkin taajamakulttuuriin. Kyljistään toisissaan kiinni olevat talot rakennetaan pienille, usein n. 160-300 neliön tonteille. Talot voivat olla kuitenkin kaksi- tai jopa kolmikerroksia, joten pikkutontille mahtuu paljon taloa.
Monissa kaupungeissa tonttikustannukset ovat nousseet pilviin, joten pieni tontti säästää rakennus­kustannuksissa merkittävästi.

Townhouse tulvii valoa

Townhousetalot suunnitellaan tulvimaan valoa, vaik­ka­­ ikkunoita ei sivuseinille saadakaan muuta kuin talorivin päädyissä. Talojen ikkunapinta sijoittuu pää­tyihin ja ne on avattava rohkeasti. Tavanomainen oma­­kotitalojulkisivu pienine ikkunoineen ei town­housetalossa toimi.
Terasseja lasiliukuovineen kannattaa townhousessa hyödyntää. Näin sisätila avautuu ulos ja sisään pääsee maksimaalisesti valoa.
Ylimpään kerrokseen voi suunnitella taivaalle avautuvia kattoikkunoita. Erityisen hienoja ovat suoraan lattiasta nousevat ja ylös katolle jatkuvat ikkunat.

Avointa tilaa loft-henkeen

Townhouse tarvitsee hyvän pohjaratkaisun. Kun koko­nainen kerros jätetään yhtenäiseksi, avaraksi tilaksi oleskelutilaksi, lopputulos on upea ja valoa tulvii edestä ja takaa. Makuuhuoneet voivat taas olla pieniä, tarvittaessa kevyillä väliseinillä muunneltavissa, kun ajan myötä tilantarve muuttuu.
Loft ratkaisussa makuuhuoneet sijoittuvat yläkertaan toiselle pitkälle sivulle ja toinen puoli jättää avoimeksi tilaksi, näyttävien portaiden ja korkean ilmatilan näyttämöksi.  

Urbaania ulkoelämää

Terasseja ja korkeitakin muuriaitoja yhdistelemällä niin etu- kuin takapihallekin saa yksityistä oleskelutilaa, josta voi toteuttaa myös modernin minipuutarhan. Pieni, kaunis piha on helppohoitoinen.

Kustannustehokkaasti ryhmässä rakentamalla

Townhouserakentamisessa voidaan hyödyntää myös ryhmärakentamisen etuja, jos useampi rakentaja päätyy Jämerään. Ryhmärakentamisessa rakennuttajina toimii joukko yksityisiä ihmisiä ja ryhmän kollektiivisen päätöksenteon kautta voidaan saavuttaa merkittäviäkin kustannushyötyjä rakentamisessa. 

HUOM! Ryhmärakentamista ei pidä sekoittaa ryhmärakennuttamiseen, mitä ohjataan lainsäädännöllä ja siinä tavoitteena on perustaa yhteisvelallinen asunto-osakeyhtiö tai -osuuskunta.

Jämerä on turvallinen valinta townhouse-taloon

  •  Jämerän pienelementtien helppo käyttö ahtailla townhouse-tonteilla.
  • Jämerä-kivitalossa seinät muurataan massiiviharkoista, joilla muuratessa ei tarvitse miettiä betonivalujen jaksotuksia tai betoniauton pääsyä oikeaan aikaan ahtaalle työmaalle, vaan muuraus etenee joutuisasti ohutsaumamuurauksena. 
  • Jämerän järjestelmällä kaikki asennukset voidaan tehdä rungon sisäpuolelta ja rakennusmateriaalin keveys mahdollistaa rakennusmateriaalin välivarastoinnin rungon sisäpuolella ja telineillä. Kätevää, sillä townhouse-rakentamisessa yksi haaste on raken­nusaikainen logistiikka ja varastointi.
  • Kun kevytbetoni­ on ­lerittäin paloturvallinen materiaali. Voit nukkua yösi rauhassa rakensipa seinänaapurisi talonsa ­mistä ­­materiaalista tahansa.